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Pubblicazioni

Pubblicazioni scientifiche

La ricerca Smartfood mira ad integrare le conoscenze esistenti sui meccanismi molecolari del metabolismo e delle malattie croniche con le conoscenze emergenti sui nutrienti che influiscono sul metabolismo sistemico. La quantità, la qualità e la frequenza degli alimenti che consumiamo è il fattore ambientale più potente che ha effetto sullo stato di salute e sull'aspettativa di vita. Di seguito le pubblicazioni scientifiche del team Smartfood.

Fish and human health: an umbrella review of observational studies

Jurek J, Owczarek M, Godos J, La Vignera S, Condorelli RA, Marventano S, Tieri M, Ghelfi F, Titta L, Lafranconi A, Gambera A, Alonzo E, Sciacca S, Buscemi S, Ray S, Del Rio D, Galvano F, Grosso G

International Journal of Food Science and Nutrition. 2022 Jun

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Total, red and processed meat consumption and human health: an umbrella review of observational studies

Grosso G, La Vignera S, Condorelli RA, Godos J, Marventano S, Tieri M, Ghelfi F, Titta L, Lafranconi A, Gambera A, Alonzo E, Sciacca S, Buscemi S, Ray S, Del Rio D, Galvano F

International Journal of Food Science and Nutrition. 2022 Mar

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Results of the ECHO (Eating habits CHanges in Oncologic patients) Survey: An Italian Cross-Sectional Multicentric Study to Explore Dietary Changes and Dietary Supplement Use, in Breast Cancer Survivors

Caprara G, Tieri M, Fabi A, Guarneri V, Falci C, Dieci MV, Turazza M, Ballardini B, Bin A, Cinieri S, Vici P, Montagna E, Zamagni C, Mazzi C, Modena A, Marchetti F, Verzè M, Ghelfi F, Titta L, Nicolis F, Gori S

Frontiers in Oncology. 2021 Nov

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Nut and legume consumption and human health: an umbrella review of observational studies

Martini D, Godos J, Marventano S, Tieri M, Ghelfi F, Titta L, Lafranconi A, Trigueiro H, Gambera A, Alonzo E, Sciacca S, Buscemi S, Ray S, Galvano F, Del Rio D, Grosso G

International Journal of Food Science and Nutrition. 2021 Feb

Tieri M, Ghelfi F, Vitale M, Vetrani C, Marventano S, Lafranconi A, Godos J, Titta L, Gambera A, Alonzo E, Sciacca S, Riccardi G, Buscemi S, Del Rio D, Ray S, Galvano F, Beck E, Grosso G.

International Journal of Food Science and Nutrition. 2020 Jan

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Egg consumption and human health: an umbrella review of observational studies

Marventano S, Godos J, Tieri M, Ghelfi F, Titta L, Lafranconi A, Gambera A, Alonzo E, Sciacca S, Buscemi S, Ray S, Del Rio D, Galvano F, Grosso G.

International Journal of Food Science and Nutrition. 2019 Aug

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Dairy foods and health: an umbrella review of observational studies

Godos J, Tieri M, Ghelfi F, Titta L, Marventano S, Lafranconi A, Gambera A, Alonzo E, Sciacca S, Buscemi S, Ray S, Del Rio D, Galvano F, Grosso G.

International Journal of Food Science and Nutrition. 2019 May

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Fruit and vegetable consumption and health outcomes: an umbrella review of observational studies

Angelino D, Godos J, Ghelfi F, Tieri M, Titta L, Lanfranconi A, Marventano S, Alonzo E, Gambera A, Sciacca S, Buscemi S, Ray S, Galvano F, Del Rio D, Grosso G.

International Journal of Food Science and Nutrition. 2019 Feb

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Do cancer patients change their diet in the e-health information era? A review of the literature and a survey as a proposal for the Italian population.

Ghelfi F, Tieri M, Gori S, Nicolis F, Petrella MC, Filiberti A, Apolone G, Titta L.

Food Research International. 2018 Feb

 

Lifestyle, nutrition and breast cancer: facts and presumptions for consideration.

Ferrini K, Ghelfi F, Mannucci R, Titta L.

Ecancermedicalscience. 2015 Jul

 

Moro orange juice prevents fatty liver in mice.

Salamone F, Li Volti G, Titta L, Puzzo L, Barbagallo I, La Delia F, Zelber-Sagi S, Malaguarnera M, Pelicci PG, Giorgio M, Galvano F.

World Journal of Gastroenterology. 2012 Aug

 

Blood orange juice inhibits fat accumulation in mice.

Titta L, Trinei M, Stendardo M, Berniakovich I, Petroni K, Tonelli C, Riso P, Porrini M, Minucci S, Pelicci PG, Rapisarda P, Recupero GR, Giorgio M.

International Journal of Obesity (London), 2009 Dec

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Enrichment of tomato fruit with health-promoting anthocyanins by expression of select transcription factors.

Butelli E, Titta L, Giorgio M, Mock HP, Matros A, Peterek S, Schijlen EG, Hall RD, Bovy AG, Luo J, Martin C.

Nature Biotechnology, 2008 Nov

 

Pubblicazioni divulgative

L'approccio Smartfood ha lo scopo di fornire  strumenti pratici, fondati esclusivamente su conoscenze scientifiche, che consentano di costruire il proprio stile alimentare per abbassare il rischio delle patologie che più ci colpiscono. A tal fine sono state realizzate delle pubblicazioni divulgative in collaborazione con Eliana Lotta e la casa editrice Rizzoli, parte del ricavato va alla ricerca scientifica Smartfood.